Kérdezz – felelek

Ezen a felületen lehetőségük nyílik arra, hogy kérdezzenek tőlem és egymástól, bármilyen témában, ami a gyerekekkel, serdülőkkel vagy a család egészével kapcsolatos. Várom kérdéseiket, hozzászólásaikat. Forduljanak hozzám bizalommal!

4 hozzászólás a(z) “Kérdezz – felelek” bejegyzéshez

  1. Mami

    Kedves Anita! Kisebbik lányommal kapcsolatban van egy kérdésem Önhöz. 6 éves, nővére 7és fél. Amikor családban van a kicsi, önállótlan, mindenben segítséget vár, és nincs önbizalma. Hamar megsértődik, és elvonul. Aztán láttam az oviban, sokkal önállóbb, szinte éveket „nőtt”, jobban odafigyel, stb. Ebből leszűrtem, hogy a babás viselkedés valószínűleg nekem szól. Szeretném, ha otthon is lenne önbizalma, hiszen sosincs otthon olyan, hogy „bezzeg a nővéred”. Mit tehetnék, hogy ne babásodjon vissza, ha kilép az oviból?

    Köszönöm válaszát előre is!

    Válasz
    1. Siklós Anita

      Kedves Kérdező!

      Úgy gondolom, Ön nagyon jól és tisztán látja a probléma forrását. Kisebbik lánya a családban betöltött „legkisebb gyermek” szerepébe ragadt bele, azonban amikor kilép a megszokott családi közegből (pl. az óvodában), akkor el tudja hagyni ezt a szerepet. A következőket tudom Önnek javasolni:

      1., Használjon sok dicséretet, pozitív megerősítést! Ismerjük el a gyermek alkotásait, viselkedését, teljesítményét (pl. „Nagyon örülök, hogy segítettél a vacsora elkészítésében”). Ez segít abban, hogy a gyermek elhiggye, hogy ő is jó és értékes.

      2., Ha valami nehezebben megy, bíztassuk őt, higgyünk abban, hogy meg tudja csinálni, és ezt fejezzük ki szavakkal is (pl.” Tudom, hogy sikerülni fog!”, „Meg tudod csinálni!”).

      3., Adjunk neki olyan feladatokat, amelyek új, de nem megoldhatatlan kihívást jelentenek számára. Például vonjuk be a házimunkába, még akkor is, ha ezzel kicsit hosszabbra nyúlik a mosás, főzés, takarítás. Közben szavakkal is erősíthetjük, hogy mennyire örülünk annak, hogy ilyen ügyes NAGYlányunk van, aki ennyi mindenben tud segíteni nekünk.

      4., Játszhatunk olyan szerepjátékokat, meséket ahol ő az anyuka, a nagytestvér, a királynő stb., vagy akár felöltözhetünk szép ruhákba, mint egy igazi nő, ékszerekkel, sminkkel. Készíthetünk ehhez közösen ékszereket is.

      5., Tudom, hogy nem mindig egyszerű megoldani, de legyen kislányának időnként lehetősége arra, hogy az Ön osztatlan figyelmét élvezhesse (pl. csináljanak kettesben valamilyen programot).

      6., Végül legyen gyermekének lehetősége arra, hogy saját véleménye legyen, döntéseket hozhasson (az Önök által meghatározott keretek között). Legyen lehetősége két vagy három dolog közül választani, pl. a lila vagy a kék szoknyát veszi fel reggel, krumplifőzeléket vagy sóskát kér ebédre.

      Ezekkel mind-mind erősíthetjük az önállóság kialakulását és az önbizalom növelését. Ajánlani tudom még Gőbel Orsolya Varázsjátékok sorozatát, ahol további játékos módszereket találhat.

      Az Ön előtt álló munkához sok türelmet, kitartást és sok gyermekeivel együtt töltött kellemes percet kívánok! További kérdések esetén forduljon hozzám bizalommal! Üdvözlettel: Siklós Anita

      Válasz
  2. Bakaityné Márton Emese

    Kedves Anita!
    4 éves kisfiam mostanában sűrűn kéri, hogy az eddigi vonatos, villamosos videók mellett női divatbemutatós, fürdőruhás videókat is keressek neki a neten, illetve minden csinos hölgyet ábrázoló plakátnál, képnél elidőz az utcán, ölelgeti a fehérneműs próbababákat a boltokban, üldözi figyelmével a nagyobb lányokat a játszótéren. A videónézésen kívül a többi jellemző már pár hónapja megvan, az előbbi csak mostanában jelentkezett. Egyelőre nem tiltottam ettől, nem akartam ezzel is túlzott figyelmet adni a dolognak (mármint előtte). Az tény, hogy mostanában mindig én altatom (apuka sokat dolgozik) és gyakran kéri, hogy fekhessen rám elalvás előtt, úgy, hogy teljesen rajtam fekszik…Mondjuk ezt Apukájától is szokta kérni, s 1-2 percnél nem tart tovább.Így hamar megnyugszik. Csakhogy most úgy látom, hogy ezzel lehetséges, hogy túlzottan közel engedtem magamhoz, s ennek következtében akarhat több majdnem meztelen női alakot látni. Hozzáteszem én nem vagyok manökenalkat, de tény, hogy átöltözésnél nem szoktam elbújni, szoktam előtte meztelen felsőtesttel mutatkozni néha…
    Szóval kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ez túlzott lehet-e a fiam részéről, hogy már ilyen videókat akar nézni, illetve mit tegyek, ha rossz irányba tereltem az érdeklődését.
    Válaszát előre is köszönöm:

    Emese

    Válasz
    1. Siklós Anita Szerző

      Kedves Emese!

      Köszönöm, hogy kérdésével és bizalmával megtisztelt! Leveléből látszik, hogy Önnek nagyon fontos gyermeke egészséges lelki fejlődése. A kérdés amit feltett, azonban nagyobb körüljárást igényel, mintsem hogy e fórum adta szűk keretek között meg lehessen eredményesen válaszolni.

      Azt gondolom, hogy fontos lenne valamilyen más „feszültséglevezető” módot találni a gyermek megnyugtatására. Érdemes lenne erről a problémáról szakemberrel konzultálni. Amennyiben szeretné, szívesen megadom megbízható szakember elérhetőségét. Kérem, amennyiben szeretne élni ezzel a lehetőséggel, keressen az info@gyermeklelkivilag.hu címen.

      Üdvözlettel: Siklós Anita

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*